Piano Vossen

Snaar gesprongen?

Piano ontstemd?

Pedaal kraakt/piept?

Toets hapert?

Demping niet goed?

Stemmen, onderhoud en reparatie

  • PianoVossen is werkzaam in Nijmegen en omgeving 
  • Advies bij aanschaf nieuwe instrumenten of occasions 
  • Advies bij vervoer van instrumenten 

Introductie

Over Loes Vossen

Loes Vossen heeft haar opleiding pianotechniek gevolgd, en afgerond in 1999 te Amsterdam. Ze heeft sindsdien een eigen stembedrijf en heeft ervaring opgedaan in diverse revisie,- en restauratiewerkplaatsen. Zij stemt bij voorkeur ‘met haar oren’ maar is ook in het bezit van geavanceerde computersoftware, waarmee de perfecte stemming voor uw instrument gelegd kan worden.

In 2004 heeft zij het Europees geldend certifcaat behaald en is daarmee Certified Pianotuner

Tarieven:  

vanaf  € 77.50 euro incl 21% BTW

Regio:

PianoVossen is werkzaam in Nijmegen en omgeving

Pianostemmen
Het ontstemd raken van uw piano of vleugel is onvermijdelijk en is een natuurlijk proces. Met name de schommeling in de relatieve luchtvochtigheid, afhankelijk van het seizoen, is van invloed.
Door de grote trekkracht van de besnaring en de werking van de zangbodem – krimpen en uitzetten – verandert de spanning per snaar.  Dit is bij elke snaar anders en zo ontstaan er tussen de snaren onderling hoorbare zwevingen. De stemmer kan deze zwevingen weer rechttrekken en de balans in de stemming weer optimaliseren.


Hoe vaak moet mijn piano gestemd worden?
Afhankelijk van de conditie en het gebruik van het instrument en van de klimatologische omstandigheden in de ruimte waar het instrument zich bevindt, wordt een juiste frequentie van de stembeurten bepaald.
Bij normaal gebruik zal uw instrument twee keer per jaar gestemd moeten worden. Als het instrument niet meer wordt bespeeld, is het, vooral bij de oudere instrumenten, van belang instrument een keer per jaar te laten stemmen.

U kunt advies krijgen over datgene wat u kunt doen om het klimaat in en om uw piano zo constant mogelijk te houden en daardoor actief mee te werken aan de stemvastheid en het behoud van uw instrument. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid constant gehouden wordt. PianoVossen kan u hierin professioneel adviseren.

Diensten – Adviezen:

Adviezen
 Als u een instrument wilt aanschaffen is het raadzaam dat u zich eerst een beeld vormt van de kwalitatieve eisen waaraan het moet voldoen maar ook dat u nadenkt over hoeveel u wilt uitgeven. Als u naar de vakhandelaar gaat, zal hij u kunnen adviseren over nieuwe en gebruikte instrumenten. PianoVossen heeft goede contacten met diverse bedrijven, zowel detail,- als groothandel.


 Zoekt u buiten mijn regio een pianostemmer, dan vindt u op www.pianostemmen.nl meer informatie.


 Ook kunt u via de krant en internetmarktplaatsen een instrument kopen. Hierbij is het van belang dat u zich goed laat adviseren door een deskundige. Niet alleen de aanschafprijs is van belang ook de op termijn te verwachten onkosten, zoals revisie demping, hamerkoppen en draaipunten. PianoVossen is u hierbij graag van dienst.


 Als u een instrument wilt verkopen kunt u  uw piano of vleugel op deze site te koop aanbieden. (zie marktplaats)


Wat u zelf kunt doen:
 Kast en toetsen stofvrij houden met een zacht doek of plumeau. Als de piano meestal open staat, leg dan een ‘lopertje’ bv. een handgemaakte of een mooie shawl over de toetsen. Vingers en aanslag kunnen door middel van een vochtige zeem worden weggehaald. PianoVossen geeft ook advies over intensiever onderhoud van het ‘meubel’, hetzij polyester, politour of fineer;


 De relatieve luchtvochtigheid in de gaten houden door het gebruik van een
(haar)hygrometer. Aan de hand daarvan kunt u maatregelen nemen.

Diensten – klimaatbeheersing

Klimaatbeheersing
Omdat we te maken hebben met een akoestisch instrument dat voornamelijk bestaat uit houten onderdelen, maar ook uit materialen als staal, leer  en vilt reageert het op klimatologische omstandigheden; met name de relatieve luchtvochtigheid. Ideaal zou zijn een constante luchtvochtigheid  tussen 60 en 70 %. In de winterperiode, vooral als het vriest, wordt de 60% niet gehaald. Dit proces vertaalt zich onmiddellijk in het zakken van de stemming, terwijl zich in de zomerperiode het tegenovergestelde voordoet en de stemming stijgt! De pieken zullen zich enigszins herstellen, maar het geheel aan schommeling veroorzaakt ontstemming die in balans gebracht moet worden.
Ook voor het mechanisch gedeelte is het van belang dat er zo min mogelijk schommeling plaatsvindt. De effecten hiervan vertalen zich bijvoorbeeld in trage (vast) dan wel tikkende (losse) draaipunten, vastlopende toetsen etc. Zelfs oxidatie van stempennen en snaren en schimmel op kammen en zangbodems komen voor. PianoVossen adviseert u over de juiste aanpak bij het zoeken naar de constante luchtvochtigheid en zo kan onherstelbare schade voorkomen worden.

Diensten>onderhoud

Onderhoud, reparatie en revisie
 De piano/vleugel onderhouden betekent niet alleen dat er gestemd moet worden. Onderhoud is ook het schoon, -en ‘lopend’ maken van klavier en mechaniek en het reguleren van het mechanisch gedeelte van het instrument. Een klein gedeelte van dit onderhoud wordt gedaan, als u een abonnement afsluit bij PianoVossen. Dit abonnement houdt in dat uw piano/vleugel twee keer per jaar gestemd wordt.


 Daarnaast kan het zijn dat het pedaal kraakt, een toets hapert, een snaar rammelt, of dat er een snaar gesprongen is. Het verhelpen van deze mankementen wordt beschouwd als ‘klein-onderhoud’ en kan door PianoVossen gedaan worden.


 Over het algemeen is het eens in de vijf jaar nodig uw instrument een ‘grote beurt’ te geven. Afhankelijk van de conditie van het instrument kan dit betekenen dat het mechaniek opnieuw afgeregeld moet worden of dat de toetsen schoon en ‘lopend’
gemaakt moeten worden, of allebei.


 Als het instrument een groot aantal jaren trouwe dienst heeft gedaan is het mogelijk dat het mechaniek gebreken gaat vertonen: slijtage hamerkoppen, onvolledige demping,
slechte repetitie, trage hamergang etc. ‘Groot-onderhoud’ en revisie worden
ook vakkundig door PianoVossen uitgevoerd.


 Als de zangbodem en/of het stemblok  scheuren vertonen of er zijn andere
restauratiewerkzaamheden die in de werkplaats gedaan moeten worden, adviseert PianoVossen u graag.

Diensten>lessen:

Benjamin van Beek
Pianist en docerend musicus. Afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Geofrey Douglas Madge. Geeft les in klassieke-, lichte-, en improvisatiemuziek. Benjamin heeft ruime ervaring opgedaan in de leeftijdscatagorie 7 tot 70 jaar. Hij geeft aan huis les en is werkzaam in Nijmegen, Beuningen, Ewijk, Wijchen, Malden, Molenhoek,
Groesbeek en Berg en Dal. Dit bepaalt mede of een nieuwe leerling wel of niet geplaatst kan worden. Voor meer info kunt u hem vrijblijvend bellen of emailen.
Telefoon: 024-6778322 (ma. t/m vr. tussen 10.00 en 14.00 uur)
Website: www.benjaminvanbeek.nl
E-mail: mail@benjaminvanbeek.nl

Gertjan Eldering
Pianist, componist; lid KNTV. Gertjan Eldering (1971) studeerde muziektherapie aan de Hoge School Nijmegen. Daarna studeerde hij piano bij Fred Oldenburg aan het conservatorium van de Hoge School Enschede. Naast zijn werkzaamheden als componist, heeft Gertjan zijn eigen muziekpraktijk waar hij pianolessen (alle leeftijden), compositie en muziektheorie geeft. Ook geeft hij theorie en solfége (voorbereiding conservatorium) aan aspirant studenten. De lessen worden gegeven bij hem thuis waar de beschikking is over veel muziekliteratuur en een Kawai vleugel met een mooie, heldere toon. Zijn lessen zijn in eerste instantie gericht op een klassiek muzikaal idioom en het spelen van genoteerde muziek. Door de brede achtergrond van Gertjan is er daarnaast veel ruimte voor leerlingen met specifieke wensen. Verschillende vormen van improvisatie, het spelen met accoorden, jazz en pop, kunnen hun plek krijgen binnen de lessen. Volgens Gertjan is muziek maken (pianospelen) veel meer dan alleen de ‘juiste’ noten spelen. Naast bezig zijn met een
goede ontspannen houding komt ook het werken met een klankvoorstelling aan bod. Voor vrijblijvende informatie of gratis proefles kunt u bellen: 024-3781959. Emailadres: gertjan.eldering@tiscali.nl.

Femke Schoon
Femke is een enthousiaste pianodocente die vooral haar liefde voor klassieke muziek wil
overbrengen aan kinderen en volwassenen. Vooral bij kinderen weet ze vaak een juiste
snaar te raken. Ze kan zich goed op hen afstemmen en hen blijven motiveren.
Femke over pianoles geven:
Uitgangspunt in mijn lessen is dat iemand plezier krijgt en houdt in het muziek maken.
Naast het feit dat je heel veel aan muziek kunt hebben, draagt het bespelen van een
instrument veel bij aan je ontwikkeling. Ik wil leerlingen helpen om te blijven genieten van
dit proces. De manier waarop is voor iedereen anders, maar vooral bij kinderen houd ik
het vaak zo speels mogelijk. Ik help leerlingen graag, om naast het studiemateriaal
stukken te vinden die ze herkennen, leuk vinden en die speelbaar zijn. Vanuit het plezier
volgt het oefenen vaak vanzelf. Ik wil met het lesgeven op een ongedwongen manier ook
bereiken dat bij leerlingen het beste naar boven wordt gehaald. Hoe meer je kunt met een
instrument, hoe meer je er echt aan hebt. Als ik les geef, kan ik steeds genieten van het
feit dat iedereen al na enige handreikingen iets unieks uitdrukt in de muziek. Ik vind dit
altijd heel mooi en bijzonder, op welk niveau dan ook.
Achtergrond:
Femke studeerde klassiek piano bij Jurriaan Schoffelen in Nijmegen en volgde vakken
muziektheorie aan de Schumann Academie te Utrecht. Haar passie voor muziek en
specifiek de piano heeft ze tot een aantal jaar geleden altijd gecombineerd met andere
studies en banen. Maar de laatste jaren staat de muziek op de eerste plaats! Mooie

bijkomstigheid is dat haar achtergrond onder andere als psycholoog en (loopbaan)coach
goed van pas komen bij het lesgeven.
Informatie:
Femke Schoon geeft  in Nijmegen (Brakkenstein) pianoles aan kinderen en volwassenen.
Hoewel de leidraad klassiek is, is er ook ruimte voor lichte muziek. U kunt altijd vrijblijvend
een kennismakingsles volgen. Meer informatie vindt u op haar website
www.femkeschoon.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen (024- 3552559 of 06-
24766906 ) Of  mailen naar: info@femkeschoon.nl

Marktplaats

Te koop: Yamaha Vleugel G2 (1997), zeer goed onderhouden. Vraagprijs € 12.000
Te Koop: Albert Hahn (serienummer: 14914). Goede studiepiano, goed onderhouden.
Vraagprijs € 1.000,-
Winkel:
Pianobank
Deze ‘Beethoven’ pianobank is verstelbaar in hoogte. Leverbaar in stof,- en skyuitvoering
in eiken, noten, mahonie, beuken, kersen, zwart, wit, ivoor of ongelakt. Prijs: 165.90 euro
exclusief verzendkosten.
Pianokruk
Deze ‘stapelbare’ piano(muzikanten)kruk is gemaakt van esdoorn ingelegd met ebbenhout
(zie foto) maar ook leverbaar met mahonie(donkerrrood), purperhart(purper)
padoek(oranje) of eventueel andere houtsoorten. Deze, ergonomisch verantwoord,
prachtig ontworpen kruk wordt gemaakt in Atelier Magma te Gennep en heeft een levertijd
van ± een maand. Prijs: 240.00 euro.
Hygrometer
Met deze (haar) hygrometer kunt u de relatieve luchtvochtigheid meten. Prijs: zilverkleur
27.50 euro, goudkleur 29.50 euro exclusief verzendkosten.
Socles
Socles Glashelder, pvc pianosocles, 70 mm doorsnee. Prijs per 4 stuks: 5.60 euro
exclusief verzendkosten.

Contact:

PianoVossen
Baumgartenstr. 39
6663 LH Lent
Telefoon: 06-15467966
Email: loesvossen@proton.me
Of laat hieronder uw bericht achter!

Nieuwsbrief PianoVossen 2019

Zeer gewaardeerde (stem)klant,
De tijd gaat zo snel en wat is het toch fijn om af en toe de rust te vinden in Muziek. Ook
komend jaar staat PianoVossen voor u klaar om uw instrument in een goede stemming te
brengen!
Dat betekent dat u mij kunt bellen of mailen voor een afspraak. Hier is wat onduidelijkheid
over ontstaan: ikzelf blijf zéker werken, maar de afspraak voor een stemming maakt u zelf.
En er is geen sprake van overname van mijn bedrijf. Sterker nog: PianoVossen bestaat
komend jaar 20 jaar!!!
Er zijn plannen om weer een feestje te vieren in de vorm van een klanten-concert. (voor
degenen die het 10-jarig jubileum gemist hebben zie: www.pianovossen.nl)
Graag wil ik met deze brief peilen of er animo is om uw muziek te laten horen aan een
muziekminnend publiek. Laat u mij dit weten via een mail? Het mag ook een lied zijn,
gezongen of gespeeld op een ander instrument. Solo of in duet, trio of kwartet, quatre-
mains; enfin, wat u wilt.
Voor instrumentalisten die graag begeleid willen worden is een pianist aanwezig.
Het zal plaatsvinden ergens in oktober 2019, dus u heeft alle tijd om iets moois voor te
bereiden.
Nog een zakelijke mededeling:
Het stemtarief blijft ongewijzigd: € 77.50 incl. BTW en ex. reiskosten van € 2.50 (binnen 20
km) en € 5 euro (verder dan 20 km) vanaf mijn thuisadres. Voor technisch werk geldt een
tarief van € 55 inclusief.
Dan wens ik u een succesvol muzikaal Nieuw Jaar !
 
Dank voor het genoten vertrouwen in de diensten van PianoVossen!

Met positieve groet,


Loes Vossen

P.S. Mocht u liever geen nieuwsbrief willen ontvangen van PianoVossen, laat het me weten a.u.b.